CONTACTEER ONS

Heb je een vraag over onze diensten?
Wil je dat we je contacteren voor een afspraak?

Laat dan hier je gegevens achter en we laten je ze snel mogelijk iets weten!

Tot snel,
Anke & Jarno 

24 Schapenbaan
Asse, Vlaanderen, 1731
Belgium

C Moore, because there's more than meets the eye.... Digitale Coaching, Creatie, Content & Communicatie.

De kracht van schaduw en echo!

Alle nieuws over sociale media, content marketing, ...

C Blog is de blog van C Moore. Hier vind je alle nieuws, tips & tricks over sociale media, content marketing, SEO en veel meer.

 

De kracht van schaduw en echo!

Anke van Oosterhout

Of ik een parasol heb. Een parasol? Ik? Mijn huis is helaas niet voorzien op schaduwmensen. Ik en schaduw, dat klikt niet. Hou je gezicht altijd naar de zon gericht, en straal! 

Als kind was ik extreem introvert. Niemand die mij nu kent gelooft dat nog. Ik ben een stuiterbal, een ongeleid projectiel. Maar regelmatig je ouders tegen visite horen zeggen: ‘Ze komt wel los hoor, ze is gewoon een beetje verlegen’ maakte ooit de vechter in mijn los. En het leven bleek eenvoudiger zo. Introvert? Ik niet meer! Of soms nog, als ik doorsla in mijn ‘extravert zijn’. Maar ik begrijp ze wel, zij die de schaduw opzoeken. 

Introverte en extraverte mensen irriteren zich vaak aan elkaar. In het echte leven. En in het online leven. Wie graag straalt, spotlight zoekt, op het podium springt en zichzelf een zonnestraal noemt, ervaart de oneindigheid van Social Media euforisch. Met verwondering. Er is zoveel te ontdekken. Zoveel applaus te ontvangen. En soms slaan we door. Want we willen zo graag meetellen. Ons niet dat lieve kind voelen die de kat uit de boom kijkt.

Maar dit podium kan ook frustreren. In een universum van miljoenen tweeps en Instagram-gebruikers valt een eenling niet makkelijk op. Dus laten we ons licht steeds feller schijnen. Zo fel dat men ons niet meer kan missen. Tot het onszelf gaat vermoeien. En we bang worden van de sterkte van onze eigen UV-straling.

Face-to-face is het ‘not done’ om veel over jezelf te praten. In een salestraining leer je vooral hoe je moet luisteren naar je klant, in plaats van verkopen. In Social Media gaat bij velen van ons 90% van de tekst en foto’s over jezelf. En daar gaat het mis met de verdraagzaamheid van de introvertere mens. Die haakt af. Of zijn weerstand wordt zo groot dat er eindelijk een gepeperde mening komt over dit digitale narcisme. Complimenten retweeten? Je eigen Instagram foto’s liken? De selfiecultuur? Is dit nu Social Media?

Het mooie aan Social Media is dat hiërarchie geen rol speelt. Iedereen kan autoriteit zijn. Als je maar publiek hebt. En relevante informatie. Als een ‘retweet’ een echo is en een ‘like’ een schaduw, beseffen we misschien dat het allemaal om tweerichtingsverkeer gaat. Want de leukste manier om complimenten te krijgen is om ze ook te geven. Op een druilerige zondagmiddag beslissen dat je iedereen op Twitter gaat ontvolgen, omdat 30 mensen volgen en 4000 volgers hebben ‘cool’ is en overzichtelijk voor je timeline, werkt niet. 

Hier kunnen we iets leren van de introverte mens! Ga in gesprek met iemand die verlegen is. En vraag hem hoe luisteren voelt. Wat zorgzaamheid met je doet. Social Listening is zo belangrijk. En sterke webcare ook. Voor mensen en voor merken. Want in de echte wereld worden we, wanneer we alleen maar informatie zenden, verstoten. Meedogenloos! Bam! Op de blacklist! En nooit meer naar een feestje…

 

Hulp nodig met Social Selling en Webcare? Bekijk ons opleidingsaanbod www.cmoore.be/coaching of mail me via anke@cmoore.be
— Anke van Oosterhout