CONTACTEER ONS

Heb je een vraag over onze diensten?
Wil je dat we je contacteren voor een afspraak?

Laat dan hier je gegevens achter en we laten je ze snel mogelijk iets weten!

Tot snel,
Anke & Jarno 

24 Schapenbaan
Asse, Vlaanderen, 1731
Belgium

C Moore, because there's more than meets the eye.... Digitale Coaching, Creatie, Content & Communicatie.

De recruiter in het digitale tijdperk, meer dan een matchmaker!

Alle nieuws over sociale media, content marketing, ...

C Blog is de blog van C Moore. Hier vind je alle nieuws, tips & tricks over sociale media, content marketing, SEO en veel meer.

 

De recruiter in het digitale tijdperk, meer dan een matchmaker!

Anke van Oosterhout

Drie uur had ze binnen gezeten bij het uitzendbureau. Twee uur voor testen en een uurtje voor een interview. Het was een leuk gesprek, dat zeker! Maar ze kwam voor werk en helaas was ze zonder jobvoorstellen weer buiten gewandeld. ‘We houden je op de hoogte’ zei de vriendelijke Consultant nog, ‘en bekijk gewoon regelmatig onze site’.

In de tram terug stuurde ze direct een LinkedIn invite en zocht ze het Twitter-account van de dame in kwestie. ‘Hmmmm’, dacht ze, ik ben benieuwd hoe deze Consultant haar netwerk gaat inzetten, met 47 LinkedIn-contacten en geen Twitter….

Eén ding is duidelijk: online technologie verandert vrijwel alle aspecten van de markt. Ook HR-afdelingen en de rekruteringswereld. De meeste werkzoekenden weten al een hele tijd de weg te vinden naar de sociale netwerken om zichzelf als merk te profileren. 

Natuurlijk moest een HR Professional voor het tijdperk van Twitter ook al beleefd omgaan met haar sollicitanten. Een keurige negatieve brief of na een sollicitatiegesprek even telefonisch feedback bezorgen.

Uiteindelijk is ‘employer branding’ al zo lang als het woord bestaat, de belangrijkste hoeksteen van een goede marketingstrategie voor je bedrijf. Waar mensen graag werken willen klanten graag kopen. Maar nu de werkzoekende, terecht, zijn ‘customer experience’ op alle sociale netwerken deelt is het belangrijker dan ooit om te beseffen dat de moderne recruiter meer moet zijn dan een matchmaker. En eigenlijk? Had je er als Recruiter al eerder moeten zijn dan je kandidaat. Om de weg te wijzen. 

Ja beste Recruiter, natuurlijk ben jij een Matchmaker! Met een haarscherpe neus voor welk type mens past bij welk type bedrijf. Met het grote verschil dat de beste matches niet enkel meer op de klassieke jobsites gevonden worden, maar vooral via LinkedIn, Twitter en Google+. Waar alles transparanter is. De aanbevelingen open en bloot staan. En waar je veel meer informatie krijgt dan een cv je ooit kan geven. 

Maar je bent ook een Marketeer! Je praat en denkt over jobs zoals Marketeers hun producten beleven. Jij bent evenveel Marketingmanager als de officiële Marketingmanager binnen jouw bedrijf. En ook jouw klanten zijn het. Sollicitanten, medewerkers, in een digitale wereld is iedereen Marketingmanager. Het delen van een vacature door echte mensen zegt zoveel meer dan dure personeelsadvertenties. En tegen een leuke testimonial van een werknemer kan geen dure campagne op.

Je bent een Social Seller. Naast de klassieke commerciële telefoon onderhoud en voed je je netwerk ook op de sociale netwerken. Je herkent noden, luistert wat bedrijven willen en genereert leads. En je hoort op Social Media wie wat waar zoekt. Contact is dan snel gelegd. Want uiteindelijk is B-to-C en B-to-B, human to human geworden. Hoe menselijker jij je als Recruiter neerzet op Social Media, hoe meer talent je vindt.

Je bent een Data Nerd! Want als je al die uren op Social Media niet kan meten, kan je het niet ‘managen’. Technologie is al lang niet meer het exclusief speeltje voor de IT-afdeling, maar een middel om bedrijfsprocessen naadloos met elkaar te verbinden.

En wat denk je van jouw rol als Researcher? Je maakt de beste kandidatenpools en verwerft elke dag meer expertise over arbeidsontwikkelingen en de veranderde gevraagde competenties. Door dieper in het nieuws over jouw vakgebied te duiken dan je ooit deed.

Herken je deze trendverschuiving als Recruiter of als HR Professional? En ben jij al vertrokken met deze aanpassingen? Of vind je het lastig om er je draai te vinden? Neem gerust contact met me op voor een vrijblijvende afspraak. Twijfel je omdat het je waarschijnlijk allemaal nog meer werk gaat opleveren in die toch al zo krappe agenda? Geloof me, ‘you’ll work smarter, not harder’.

Na 18 jaar ervaring in de rekruteringssector is de evolutie van klassieker rekrutering naar E-recruitment mijn stokpaardje geworden. Meer weten? Neem hier contact op.
— Anke van Oosterhout